Welke geluksfactoren hebben de meeste invloed op het welzijn van mensen?

In het leven van een mens gebeurt veel. We krijgen allemaal te maken met mooie momenten maar ook met verlies, ziekte en andere moeilijke situaties.

“Hulpverleners en coaches werkzaam binnen zorg- en welzijn weten als geen ander waar mensen in hun dagelijks leven tegen aan lopen. Eenzaamheid, verslaving, schaamte en taboes, verdriet, overbelasting (in de zorg voor elkaar), onbegrip, miscommunicatie en veel relationele problemen”.

Om nu te weten te komen wat mensen motiveert om geholpen te worden en waar (indien deze niet ingevuld zijn) problemen uit ontstaan, is het goed om de achterliggende geluksfactoren (*1) weer even op een rij te hebben. In volgorde van belangrijkheid zijn dit:

#1 Familiebetrekkingen 

Familiebetrekkingen staat op nummer één. Veranderingen in familiebetrekkingen geven grote verschillen in geluk. Bijvoorbeeld het verlies van dierbaren, familieruzies en echtscheidingen. In het geval van echtscheidingen daalt het geluk van de betrokkene ruim 2 x zoveel als bij het inleveren van één derde van je inkomen!

#2 financiële situatie

In deze snel veranderende tijd, veranderen ook onze economische, sociale en maatschappelijke waarden. We hebben nog steeds geld nodig om te leven maar de echte drijfveren hebben te maken met betekenisvol zijn, er toe doen zowel voor jezelf als voor een ander. Dat maakt ons gelukkig.

#3 Werk

Onze familie heeft ons nodig, maar de meesten van ons hebben meer nodig dan dat: we willen ons nuttig voelen voor een groter deel van de samenleving. Werk verschaft ons niet alleen inkomen, maar ook extra betekenis aan het leven. Het verlies van werk heeft voor veel mensen een enorme impact.

#4 Sociale omgeving

De Griekse filosoof Epicurus zei: ‘Van alle dingen die de wijsheid verschaft om te helpen dat men zijn gehele leven in geluk doorbrengt, is de grootste ongetwijfeld vriendschap.’ Vriendschap is één van de beste dingen van het leven. Zelf koppel ik daar het woord ‘Liefde’ aan toe.

#5 Gezondheid

Opvallend is dat het aspect ‘gezondheid’ niet tot de top van bepalende factoren van geluk behoort. De oorzaak daarvan kan gedeeltelijk in het feit liggen dat mensen zich goed weten aan te passen aan fysieke beperkingen. Gezonde mensen hebben doorgaans een ‘overtrokken’ idee van het verlies aan geluk dat door de meeste ‘grote’ kwalen wordt veroorzaakt.

En wat de schrijver Richard Layard (Boek: Waarom zijn we niet gelukkig) mooi verwoord: ‘Daarentegen went niemand ooit aan chronische pijn of aan geestelijk lijden. Gevoelens die uit hun zelf voortkomen, en niet zozeer in verband staan met de beperking van hun bewegingsvrijheid. De bestrijding van zulk lijden verdient de allergrootste aandacht’.

#6 Persoonlijke vrijheid

Pas als je je vrijheid kwijt bent (geweest) weet je wat dit betekent. In het Westen staan we niet vaak genoeg stil bij wat er in de helft van de wereld ontbreekt; persoonlijke vrijheid en vrede. Geluk hangt dan ook af van de kwaliteit van de overheid en dat is in veel landen helaas niet goed geregeld.

#7 Persoonlijke waarden; levensfilosofie

Dit gaat over hoe wij met onszelf omgaan en onszelf aansturen met onze geest en stemmingen. Hoe wij in het leven staan, wat we vinden en wat we denken. En dit denken kunnen we zelf bepalen. Ooit las ik een citaat van een oorlogsslachtoffer: ‘Ze kunnen alles van mij afnemen, geld, kleding, persoonlijke bezittingen, etc maar mijn gedachtes, mijn denkvermogen daar kan niemand bij. Ik bepaal wat ik denk, wat er ook gebeurt’.

Dit is tegelijkertijd onze kracht; ons denkvermogen. Zo kun je je met dagelijkse ongemakken en/of vervelende situaties nog meer ‘de put in praten’ of je kiest ervoor om er iets positiefs uit te halen. En dat kan al met kleine dingen.

Dankbaar zijn maakt ons gelukkig

Een krachtige manier om er ‘iets positiefs uit te halen’  is om elke dag 5 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen kleine dingen zijn. Je huis, de liefde van je partner of familie, een telefoontje van een vriendin, een mooie vaas of kunstvoorwerp, de planten op je balkon of in je tuin en zelfs het feit dat je heerlijk warm en koud stromend water hebt. Dankbaar zijn maakt ons gelukkig!

Het vragen naar waar mensen dankbaar voor zijn (blij mee zijn), bijvoorbeeld door om zich heen te laten kijken en dit te benoemen, brengt hun terug in het ‘nu’ en in een betere gemoedstoestand.

Heb jij ook tips om meer in het ‘nu’ te zijn en mensen te helpen zich beter te voelen, deel deze dan hieronder. Dank je wel!

 

(*1) Uit onderzoek (U.S. General Social Survey) en het boek ‘Waarom zijn we niet gelukkig’ van schrijver Richard Layard

De geluksfactoren die ons welzijn beïnvloeden

2 gedachten over “De geluksfactoren die ons welzijn beïnvloeden

 • 20 mei 2019 om 05:54
  Permalink

  Helemaal eens met bovenstaande.
  Een tip: adem in en denk ik ben…
  Adem uit en denk in vrede…..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *