‘Door blijven “keutelen” op praktisch niveau, terwijl je weet dat er meer aan de hand is, draagt niet bij tot duurzame ondersteuning!Wat helpt wel?

Elly Snelders, wijkverpleegkundige en deelneemster aan het project Familiezorg in gesprek met Elvira Heemskerk trainer Familiezorg.

Wijkverpleegkundige met een groot netwerk!

Elly Snelders is zelfstandig wijkverpleegkundige in Den Haag en omgeving. Zij heeft een groot netwerk van huisartsen, maatschappelijk werkers en andere professionals die mensen naar haar doorsturen. Mensen (zorgvragers en mantelzorgers) die vastlopen in hun dagelijks leven in de zorg voor elkaar. Meestal gaan zij eerst met vage klachten naar de huisarts.

Je moet voorkomen dat mensen in de zorg komen

‘Als wijkverpleegkundige zet ik in op het voorkomen dat mensen in de zorg komen. Ik kijk eerst breder, meer op het gebied van het sociale vlak én het systeem om hun heen’.

Vaak kampen mensen al met problemen op bijvoorbeeld financieel en sociaal gebied.  Zo kom ik eenzaamheid en schuldenproblematiek veel tegen in de wijken.

Hoe benader je mantelzorgers die de boot afhouden?

Elly: ‘Veel mantelzorgers zijn overbelast. Zij zijn moeilijk te benaderen en houden eerst de boot af. Zo kwam ik laatst bij een echtpaar waarvan de vrouw (82) voor haar man zorgt. Ik bleef aandringen op een gesprek omdat ik voelde dat er meer aan de hand was’.

Zij voelde zich schuldig over haar kinderen

Bij het bezoek aan het echtpaar huilde de dame aan één stuk door en was uiteindelijk blij dat ze eindelijk gehoord werd. Naast de zorg voor haar man voelde zij zich ook schuldig over haar kinderen die al jaren niet meer met elkaar om gingen.

Vertrouwen winnen en met elkaar in gesprek

Elly: ‘Na het winnen van hun vertrouwen, waar ik gelukkig binnen mijn vakgebied de ruimte voor krijg, zal ik met de overige familieleden (haar kinderen) om tafel gaan. Het in gesprek gaan met meerdere familieleden daar gaat het dus om’.

Het voeren van effectieve familiegesprekken is te leren

Het voeren van effectieve familiegesprekken heb ik inmiddels geleerd. Dit is onderdeel van de methode Familiezorg en het project Familiezorg waaraan ik deelneem’.

De methode is tevens gefundeerd op een aantal essentiële grondslagen. Deze grondslagen bieden professionals een leidraad, om mensen in hun eigen omgeving, zo goed mogelijk te helpen.

Proactief ontschuldigen is nodig om ‘waardevrij’ met elkaar om te kunnen gaan!

Elly: ‘Eén van deze grondslagen is het ‘ontschuldigen’. ‘Ontschuldigen’ is nodig om waardevrij met elkaar om te kunnen gaan. Dit gaat veel verder dan ‘vergeven’. Want met het proactief ‘ontschuldigen’ stel je mensen in staat om de schuld bij elkaar weg te halen en dit ook uit te spreken. Dit zorgt voor opluchting en maakt de weg vrij om samen verder te gaan.

Het échte gesprek aangaan!

Dus niet door blijven ‘keutelen’ op praktisch niveau maar het échte gesprek aangaan. Dat is duurzame ondersteuning voor mij!

Contact:

Elly Snelders, wijkverpleegkundige, elly.snelders@plicare.nl, 06 – 463 612 32

Elvira Heemskerk, trainer familiezorg, e.heemskerk@missies.nl 06 – 42 999 690

Aysien Zondervan, projectleider familiezorg, a.zondervan@pepdenhaag.nl 070 – 302 4476

 

‘Door blijven “keutelen” op praktisch niveau helpt de mensen niet verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *