Elly: ‘Ontschuldigen’ in de zorg is nodig om mensen verder te helpen’. Hoe doe je dat?

Mag ik je even voorstellen. In een video-interview met Elly Snelders: Zelfstandig wijkverpleegkundige in Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg en ‘enthousiaste’ deelneemster aan de training: de familiecoach-professional.

Het gesprek aangaan is nodig binnen familiezorg

Elly Snelders is een wijkverpleegkundige met hart en ziel. Zij wist al op haar zesde dat zij verpleegster wilde worden. De afgelopen jaren heeft Elly haar beroep meer diepgang gegeven. Zoals zij zelf zegt: “Op een gegeven moment ben je dat ‘gekeutel’ over praktische zaken zat. Je weet dat er meer aan de hand is, het gesprek hierover kun je als professional niet blijven ontwijken.”

Eén van de fundamenten uit de aanpak vanuit de methode Familiezorg (*1) is ‘ontschuldigen’. 

Elly: “Ontschuldigen gaat veel verder dan vergeven. Het is een proactief proces. Je haalt de schuld bij iemand weg. Dit is nodig om waardevrij te om te kunnen gaan met elkaar, om de weg vrij te maken!”

Het opvangen van de hiaten van onze ouders!

We hebben allemaal vanuit onze jeugd voorbeelden waarbij we de ‘hiaten’ van onze ouders moesten opvangen. ‘Hiaten’ die ook zij vaak onbewust meekregen uit hun jeugd. Situaties waarbij je veel zorgtaken erbij kreeg of waarin je als kind bepaalde problemen moest opvangen kunnen op latere leeftijd leiden tot schuldgevoelens. Gevoelens van: waarom heeft hij/zij dit mij aangedaan of waarom is dit mij (ons) overkomen.

Hun intenties; het was goed bedoeld!

Snappen met welke intenties en bedoelingen onze ouders handelden (of dit achterwege lieten) en hun daarvoor ‘ontschuldigen’ brengt mensen veel opluchting. Je neemt daardoor de last van iemands schouders af.

Elly: “Iemand bedoelt het goed, heeft wel de juiste intentie. Dit is vaak een goede intentie. Wat maakt nu dat iemand doet wat hij doet? Met de handvatten uit de aanpak van de methode familiezorg ga je leren dit bespreekbaar te maken. Je gaat ze leren elkaar te begrijpen en van daaruit ga je samen verder!”

Families begeleiden

Voor het begeleiden van families in Zoetermeer en/of Leidschendam-Voorburg, die vastlopen in de zorg voor elkaar, stuur je Elly Snelders een mail op: ellys@xs4all.nl of Elvira Heemskerk: info@defamiliecoach.nl.

 

(*1) De kern van de methode Familiezorg bestaat uit systemisch werken. Dit houdt in dat de zorgsituatie centraal staat. In deze zorgsituatie treffen de beroepskrachten, zorgvrager en familie elkaar. De beroepskracht is ervan doordrongen dat de zorgvrager en de familie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De methode Familiezorg (Exfam, Tilburg) is ontstaan uit wetenschappelijk onderzoek op de universiteit (Tranzo) Tilburg.

 

 

Even voorstellen: Elly Snelders; een ‘dappere’ wijkverpleegkundige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *