Familiecoach Esther van der Meer: ‘Praten met iemand die echt weet wat je doormaakt, dat verschil dat voelen mensen gewoon’

Trainer Elvira Heemskerk en familiecoach Esther van der Meer  beeld © Kompassie

Bij stichting Kompassie Den Haag (www.kompassie.nl) zijn mensen met een psychische kwetsbaarheid van harte welkom, je kunt er gewoon binnenlopen.

Zij kunnen er terecht voor vragen en praktische ondersteuning met betrekking tot de WMO, wonen, financiën, werken en een luisterend oor. Deze diensten zijn voor burgers met een psychische kwetsbaarheid gratis.

Ook familie en direct betrokkenen kunnen terecht bij stichting Kompassie

Esther van der Meer, professioneel familiecoach, ondersteunt ervaringsdeskundige vrijwilligers die binnen Kompassie zijn opgeleid tot familiecoach. Esther: ‘Het voordeel van een ervaringsdeskundige is dat je naast de problematiek staat. Ik zie namelijk dat het anders is als je met een psycholoog gaat praten of met iemand die echt weet wat je doormaakt, dat verschil dat voelen mensen gewoon’. Ook richt ik mij op het bereiken van meer GGZ mantelzorgers. ‘Het bereiken van deze groep is best moeilijk, er zijn veel stigma’s en er is onbekendheid over het aanbod in Den Haag’.

Huisartsen en grote GGZ instellingen; stuur mensen door!

Wanneer huisartsen en grote GGZ instellingen de familie (broers, zussen, moeders, vaders) naar ons doorsturen dan kunnen wij ze die extra ondersteuning bieden. Wij zijn onafhankelijk en werken zonder wachtlijsten. Daar waar men binnen de reguliere zorg van goede wil is ontbreekt vaak de tijd. Die tijd is er bij ons wel.

Project familiezorg Den Haag

Naast mijn werk bij stichting Kompassie neem ik deel aan het project Familiezorg in Den Haag. Een samenwerking tussen PEP Den Haag en familiezorgtrainer Elvira Heemskerk. Het mooie van dit project is dat we, samen met andere zorg- en welzijnsorganisaties, leren kijken naar het helpen van mensen vanuit hun familiesysteem. Zij moeten het tenslotte samen doen! Uit praktijkonderzoek is gebleken dat het inzetten op het versterken van relaties effectief is en de nodige ‘stress’ bij familieleden wegneemt.

We kunnen ook jouw broer uitnodigen!

‘Als professional ga je dus met meerdere familieleden om tafel. Je helpt mensen om naar elkaar te luisteren, hun behoeften en wensen uit te spreken. Met de vaardigheden en tools uit het project, heb ik nu de zekerheid dat ik die gesprekken aan kan ’, aldus Esther. Een eenvoudige vraag voorafgaand aan zo’n gesprek is dan: ‘We kunnen ook jouw broer uitnodigen’, hoe zou dat voor je zijn?

Meer informatie

Over de trainingen en methode Familiezorg: Elvira Heemskerk, info@connectingclients.nl

Over mantelzorg en GGZ: Esther van der Meer, e.vandermeer@kompassie.nl

Over het project Familiezorg in Den Haag: Aysien Zondervan, a.zondervan@pepdenhaag.nl

 

Elvira Heemskerk, 8 november 2018

 

 

 

Samen inzetten op familiebegeleiding in de GGZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *